Kurt did have a gun….

  Jimi Hendrix, Jim Morrison, Janis Joplin, Kurt Cobain και άλλοι, είναι μόνο λίγα από τα ονόματα που πέρα από τη μουσική έχουν και ένα ακόμα κοινό στοιχείο.....όλοι τους ανήκουν στην  ''προνομιούχα'' καταραμένη λέσχη της γενιάς των 27ριδων. Η λέσχη της γενιάς των 27, είναι μία άτυπη ονομασία που έχει δοθεί για όλους εκείνους τους μουσικούς (και εν γένει καλλιτέχνες) που έχουν ''φύγει από τη ζωή'' στην ηλικία των 27.

  ''Ιδρυτικό'' μέλος της λέσχης υπήρξε ο Βrian Jones, μέλος και ιδρυτής των θρυλικών Rolling Stones! Ο πολυτάλαντος Brian ( έπαιζε κιθάρα, φυσαρμόνικα και πλήκτρα για τη μπάντα) βρέθηκε νεκρός το βράδυ της 3ης του Ιουλίου 1969 (έναν μήνα περίπου νωρίτερα ο Brian είχε φύγει από την μπάντα) στον πυθμένα της πισίνας της έπαυλης του στο ανατολικό Σάσεξ της Βρετανίας. Το πτώμα του βρέθηκε από την σύντροφο του Anna Wohli, η οποία και ισχυρίστηκε ότι ο Brian ήταν ζωντανός όταν τον έβγαλε από την πισίνα και πως είχε πεθάνει λίγο πριν έρθουν οι γιατροί. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, αιτία θανάτου του ήταν ο πνιγμός λόγω αναρρόφησης γλυκού νερού σε συνδυασμό με δυσλειτουργία του ήπατος που προκλήθηκε από υπερτροφική κίρρωση  και λήψη έξι με επτά μονάδων αλκοόλ.
  Ωστόσο, πολλοί (κυρίως fans του συγκροτήματος) ήταν εκείνοι, οι οποίοι έκαναν λόγο για δολοφονία του Jones. Ως πιθανός δολοφόνος εμφανιζόταν ο Frank Thorogood, o οποίος ήταν και ο τελευταίος άνθρωπος που είδε τον Brian ζωντανό.  Η υπόθεση ερευνήθηκε από την αστυνομία του Σάσεξ, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα λόγω έλλειψης στοιχείων.
  Με αφορμή το θάνατο του Brian, ο Jimi Hendrix του αφιέρωσε ένα τραγούδι στην αμερικανική τηλεόραση, ενώ ο Jim Morrison δημοσίευσε ένα ποίημα  με τίτλο ''Ωδή στο Λος Άντζελες, ενώ σκεφτόμαστε το Brian Jones νεκρό''. Τραγική ειρωνεία, δεδομένου ότι και οι δύο καλλιτέχνες  ανήκουν στην ίδια λέσχη με τον Jones.

  Δεύτερος στη λίστα, ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών, ο Jimi Hendrix. Ο Hendrix βρέθηκε νεκρός στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970 σε ξενοδοχείο του Σαμαρκαντ στο Λονδίνο. Οι ιατροδικαστές είπαν πως ο Hendrix πέθανε από αναρρόφηση τροφών, που οφείλεται από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών και υπνωτικών χαπιών. Λίγες μέρες αργότερα στις 4 Οκτωβρίου 1970, η ''καταραμένη'' αυτή λέσχη υποδέχθηκε την πρώτη της γυναίκα. Ο λόγος για την Janis Joplin, γνωστή αμερικανή τραγουδίστρια, στιχουργός και μουσική παραγωγός. Η Joplin βρέθηκε νεκρή στο δωμάτιο 105 ξενοδοχείου του Χόλυγουντ από τον παραγωγό Paul Rothchild. Η επίσημη αιτία του θανάτου της ήταν η υπερβολική χρήση ηρωίνης σε συνδυασμό με αλκοόλ.

  Στις 3 Ιουλίου 1971 η λέσχη μεγαλώνει με το θάνατο του Jim Morrison, τραγουδιστή των Doors. Ο Morrison, για πολλούς ένας από τους πιο χαρισματικούς ερμηνευτές στην ιστορία της ροκ μουσικής, βρέθηκε νεκρός στο Παρίσι της Γαλλίας και συγκεκριμένα στην μπανιέρα του διαμερίσματός του. Το πτώμα του βρήκε η σύντροφος του Pamela Courson. Μολονότι ότι ως επίσημη αιτία θανάτου δηλώθηκε η καρδιακή ανεπάρκεια, ατελείωτες φήμες και ερωτήματα υπήρξαν (και υπάρχουν) γύρω από το θάνατο του τραγουδιστή, καθώς επίσης και για το λόγο που δεν έγινε ποτέ αυτοψία αλλά και τον μυστικό ενταφιασμό του.

  Στην παρέα των 27αριδων αποφάσισε να μπει και ο Kurt Cobain. Αμερικανός μουσικός, κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης του συγκροτήματος Nirvana, ο Cobain αποτέλεσε ίνδαλμα για εκατομμύρια νέους της δεκαετίας του '90. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αντιμετώπιζε έντονα προβλήματα εθισμού σε ναρκωτικές ουσίες και  στις 5 Απριλίου 1994, ο Cobain αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του και να αυτοκτονήσει. Το πτώμα του όμως βρέθηκε 3 μέρες αργότερα. Στο άκουσμα του θανάτου του, η μητέρα του Γουέντι Ο' Κόνορ δήλωσε πως ''τελικά μας άφησε για να γίνει μέλος σ΄ αυτή την ηλίθια λέσχη'', καθώς φημολογείται πως σε ανύποπτους καιρούς ο Cobain είχε εκφράσει την επιθυμία του να γίνει μέλος στο ''κλαμπ των 27αριδων''.
  Το έκτο επίτιμο μέλος της λέσχης ήταν η γνωστή Βρετανίδα τραγουδίστρια και συνθέτης Amy Winehouse. Η Winehouse έφυγε από τη ζωή στις 23 Ιουλίου 2011. Πέθανε στο Κάμντεν του Λονδίνου, ενώ το πτώμα της βρέθηκε από το σωματοφύλακα της, ο οποίος και κάλεσε αμέσως ασθενοφόρο, όταν και συνειδητοποίησε πως η Winehouse δεν είχε σφυγμό και δεν ανέπνεε. Η ιατρική βοήθεια που κατέφθασε επιβεβαίωσε το θάνατο της μάλλον από υπερβολική δόση ηρωίνης. Αξίζει να αναφέρουμε πως μετά το θάνατο της, η Amy Winehouse έσπασε τον δεύτερο προσωπικό της ρεκόρ Guinness για τα περισσότερα τραγούδια (οχτώ) από γυναίκα τραγουδίστρια που εμφανίστηκαν συγχρόνως στα βρετανικά τσαρτς.

  Κλείνοντας, καλό θα ήταν να αναφέρουμε πως στη λέσχη των «27άρηδων» συγκαταλέγονται και άλλα δεκάδες, λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, ονόματα, όπως ο κιθαρίστας και στιχουργός των Manic Street Preachers, Ρίτσι Εντουαρτς, τα ίχνη του οποίου αγνοούνται από τον Φεβρουάριο του 1995, ο ντράμερ των Echo and The Bunnymen, Πιτ Ντε Φρέιτας, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα στις 14 Ιουνίου του 1989, καθώς επίσης και ο Ron ''Rigpen'' McKenran που βρέθηκε νεκρός στις 8 Μαρτίου του 1973 από αιμορραγία στομάχου και ο Dave Alexander, μπασίστας της μπάντας The Stooges που πέθανε το 1975 από πνευμονία, η οποία επιδεινώθηκε από μια φλεγμονή στο πάγκρεας.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Merry Christmas then

Music 101