What’s in your head….

15 Ιανουαρίου 2018, ημέρα Δευτέρα,

  Στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Λονδίνο έχει προγραμματιστεί ηχογράφηση  για τη διασκευή του κομματιού Zombie, διασκευή που έκανε το συγκρότημα Bad Wolves με τη συμμετοχή στα φωνητικά από τη τραγουδίστρια των Cranberries, Dolores O'Riordan. Ηχογράφηση που δυστυχώς δε πραγματοποιήθηκε. Εκείνη τη μέρα η Dolores βρίσκεται νεκρή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε σε ηλικία 46 ετών. Όλος ο κόσμος συγκλονίζεται με αυτή την είδηση. Τα αίτια του θανάτου της παραμένουν άγνωστα. Το συγκρότημα όμως προς τιμήν της, μπαίνει λίγες μέρες μετά στο στούντιο, ηχογραφεί το κομμάτι και το κυκλοφορεί. Το αποτέλεσμα, τόσο μαγευτικό και αντάξιο της ιστορίας αυτού του κομματιού που είμαι σίγουρος πως η Dolores είναι περίφανη.
  Λίγα λόγια για το κομμάτι. Το “Zombie” κυκλόφορησε το 1994 με το δίσκο No Need to Argue. Είναι ένα τραγούδι διαμαρτυρίας που έγραψε η ίδια η Dolores για τη μνήμη δύο παιδιών που βρήκαν το θάνατο από βόμβα που έριξε ο IRA στη περιοχή Warrington, στην Αγγλία. Η ίδια έχει δηλώσει ότι “Αυτό το τραγούδι ειναι η κραυγή μας απέναντι στην απανθρωπιά του ανθρώπου στον άνθρωπο και στην απανθρωπιά του ανθρώπου στα παιδιά”.  Στο video clip υπάρχουν πολλές σκηνές από κατεστραμένα κτήρια, ερείπια, στρατιώτες, συνθήματα σε τοίχους, παιδιά μουτζουρωμένα να παίζουν με όπλα χωρίς να γνωρίζουν τι είναι αυτά, ένα εμπόλεμο γενικά τοπίο και οι Cranberries να διαδηλώνουν για αυτή την κατάσταση. Το τραγούδι γνώρισε γρήγορα επιτυχία και έφτασε το νούμερο 1 στα τσάρτς πολλών χωρών. Μέχρι σήμερα είναι ένα από τα πιο γνωστά (αν όχι το γνωστότερο) τραγούδια του συγκροτήματος και πολλοί είναι αυτοί που το έχουν διασκευάσει.
  Οι Bad Wolves είναι ένας από αυτούς. 24 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, διασκευάζουν το συγκεκριμένο κομμάτι και καταφέρνουν να του δώσουν τα ίδια δυνατά συναισθήματα που του είχε δώσει και η Dolores. Σε μια εποχή που μαστίζεται από πολέμους, το κομμάτι αυτό παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ και οι Bad Wolves είναι εδώ για να μας το υπενθυμίσουν. Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Tommy Vext έχει πολύ ωραία φωνή,  που σε κάνει να ανατραχιάζεις και έχει καταφέρει να κάνει το τραγούδι “δικό του”. Το συγκρότημα έχει μετατρέψει το κομμάτι σε μια δυνατή μπαλάντα –αν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε- με δυνατή μουσική γεμάτη πάθος που την αισθάνεσαι στην κάθε συγχορδία, στην κάθε νότα και καταφέρνει να σου προκαλέσει έντονα συναισθήματα, ενώ το σόλο της κιθάρας έρχεται να ολοκληρώσει τέλεια το κομμάτι και να ενισχύσει αυτά τα συναισθήματα. Ίσως να ακούγεται κάπως υπερβολικό, καθώς πολύ σπάνια μια διασκευή μπορεί να συγκριθεί με το αρχικό τραγούδι (ειδικά μάλιστα αν μιλάμε για τραγούδι που έχει ερμηνεύσει η Dolores), παρόλαυτα στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Bad Wolves τα έχουν καταφέρει άριστα. Μολονότι δεν έχει τύχει να ακούσω άλλη δουλειά  τους και τους ανακάλυψα και εγώ μέσω από αυτή τη διασκευή, εντούτοις έχουν το σεβασμό μου κάθως αποχαιρέτησαν μια σπουδαία φωνή, μια σπουδαία τραγουδίστρια και έναν υπέροχο άνθρωπο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Έστω και καθυστερημένα.......R.I.P Dolores O'Riordan

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Merry Christmas then

Music 101